Lista aktualności
„Dobre z lasu” poleca się na święta
Zapraszamy na pokaz kulinarny i degustację produktów „z leśnej spiżarni”
Nie ma nic lepszego niż pożywienie pochodzące prosto z natury, towarzyszące nam od wieków. Pożywienie, którego źródłem był i jest las. Produkty „z leśnej spiżarni” są ekologiczne i naturalne. Miody z leśnych pasiek, czosnek niedźwiedzi, głóg, żurawina, zioła, dziczyzna, oprócz walorów smakowych, mają działanie zdrowotne, pozytywnie wpływając na nasz organizm.
Projekt „Dobre z Lasu”, realizowany przez Lasy Państwowe, ma na celu promowanie miodów, dziczyzny oraz płodów runa leśnego, pochodzących z polskich lasów oraz umożliwienie dostępu do ekologicznej, naturalnej i zdrowej żywności. Marka „Dobre z Lasu” korzysta jedynie z produktów pochodzących z lokalnych źródeł, wspierając przy tym niszowy rynek przetwórstwa leśnych produktów niedrzewnych przy zachowaniu wysokich standardów jakości.
O projekcie oraz zdrowej żywności mającej swe źródła w lasach opowiadać będziemy już w najbliższą niedzielę – 10 kwietnia b.r.
Zapraszamy na godzinę 12.00 do wiaty przy Ogrodzie Dendrologicznym w Glinnej – (zakończenie spotkania około godziny 14.00). Opowieść o naturalnych produktach, pochodzących z lasów, w tym leśnych roślinach jadalnych połączymy z pokazem kulinarnym i degustacją potraw opartych na darach lasu. Menu niech pozostanie niespodzianką. Przed wiatą zaparkujemy food truck projektu „Dobre z lasu”, w którym będzie można skosztować „dzikich burgerów”. Uczestnicy spotkania otrzymają drobny i smaczny upominek, który przyda się na stole w nadchodzące Święta Wielkanocne.
Udział w wydarzeniu jest bezpłatny
Ilość osób mogących wziąć udział w spotkaniu jest ograniczona więc uprzejmie prosimy o dokonywanie zgłoszeń pod numerem telefonu 91 416 20 71 (sekretariat Nadleśnictwa Gryfino czynny od poniedziałku do piątku w godzinach od 7.00-15.00). Zgłoszenia przyjmujemy do najbliższego piątku (8 kwietnia) do godziny 15.00 lub do wyczerpania miejsc. Na spotkaniu nie będziemy poruszać się po terenie ale prosimy o odpowiedni ubiór dostosowany do temperatury na zewnątrz (o ciepło we wiacie zadba kominek ale noce są chłodne i pomieszczenie wiaty nie nagrzewa się szybko).
Uczestników wydarzenia prosimy o zapoznanie się z kartą uczestnictwa, którą można wydrukować, podpisać i zabrać ze sobą lub uzupełnić we wiacie tuż przed jego rozpoczęciem.
Polecamy publikację „Dobre z lasu czyli natura od kuchni”. W publikacji znajdziecie Państwo aż 115 przepisów na przygotowanie niebanalnego obiadu, napoju czy deseru z produktów "leśnej spiżarni"
WERSJA PDF DO POBRANIANIA TUTAJ:
Z ofertą produktów marki „Dobre z lasu” można zapoznać się na stronie www.dobrezlasu.pl.
Zdjęcie główne - Canva