Asset Publisher
Samokołyki z Puszczy Bukowej...
Warsztaty kulinarne pod hasłem „Puszcza Bukowa inspiruje - smakołyki z Puszczy”
23 czerwca b.r. spotkaliśmy się z mieszkańcami Szczecina i okolicznych miejscowości na kolejnym już, niezwykłym kulinarnym wydarzeniu inspirowanym przyrodą i historią Puszczy Bukowej. Warzyliśmy i próbowaliśmy strawy przygotowanej na bazie pospolitych roślin z Puszczy Bukowej, w których drzemie niezwykły kulinarny potencjał. Wszystkie w połączeniu z potrawami, przyprawami i półproduktami kuchni tradycyjnej tworzą prawdziwą ucztę dla podniebienia. Przewodnikiem duchowym i mentorem wydarzenia, czuwającym nad recepturami był dr Kami Szpotkowski (Instytut Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk w Poznaniu) - pasjonat zieleni (w tym przede wszystkim jadalnej :)), odkrywca niepowtarzalnych starych receptur, wirtuoz smaku.
Kiszone pędy łopianu, młode pędy pałki szerokolitnej, kandyzowany tatarak, cąber z miodownikiem, magiczna zupa rumfordzka, barokowy rosół z tatarakiem, pierogi z tajemniczym słodkim dodatkiem, masełka w rozmaitych "roślinnych" smakach, soki i dżemy inspirowane puszczańską florą, sałatki z chmielem, pokrzywą czy podpłomyki pieczone na rozżarzonym drewnie to tylko niektóre spośród smakołyków z tegorocznego menu.
Jak zawsze nie zabrakło niespodzianek, opowieści o kuchni czasów minionych i tradycjach kulinarnych ludzi czerpiących inspiracje z obfitości lasów.
Fotorelacja - Leon Kryczka